top of page

פרוייקטים

דברי יו''ר הרשות, פרופ' תמר אלכסנדר לשנת 2019

השלום והברכה לכל שוחרי הלאדינו,

 

שנת 2019 נפתחה בבשורה גדולה לה חיכינו למעלה משנה: סוף סוף משרד התרבות אישר הקמת אקדמיה ללשון הספרדית-היהודית. זהו חידוש גדול שכן עד עתה קיימות בישראל רק שתי אקדמיות ללשונות הרשמיות של המדינה: האקדמיה ללשון עברית והאקדמיה ללשון הערבית. זו פעם ראשונה שיש אישור לאקדמיה של לשון יהודית קבוצתית. התחלנו בפגישות לתכנון ההקמה, מינוי חברים, בניית תקנון, ניסוח מטרות, ותכנית עבודה. האקדמיה תהייה גוף עצמאי אך תפעל במסגרת הרשות הלאומית לתרבות הלאדינו.

עם הקמת ההנהלה החדשה של הרשות (2015) הצבנו לעצמנו כמה מטרות חדשות. גם ב-2008 קידמנו מטרות אלו באמצעות מימוש פרוייקטים שונים. במקביל אנו גם ממשיכים את הפעילות המסורתית שקבעה ההנהלה הקודמת.

צעירי הלאדינו:

מטרתנו להגיע אל הדור הצעיר, דור הבנים והנכדים של דוברי הלאדינו. לשם כך הפקנו שני תקליטורים של שירי ילדים. שירים קלאסיים עבריים שפרופ' שמואל רפאל תרגם ללאדינו. קראנו לתקליטור: "ילאדינו". זה עתה נדפס "ילאדינו 2", הכולל 20 שירים והפעם הוספנו לכתב המסורתי של לאדינו באותיות עבריות גם לאדינו באותיות לטיניות.

בהכנה נמצא עתה קובץ סיפורים הומוריסטיים ממורשת יהודי ספרד בעריכת פרופ' תמר אלכסנדר.

ביום הלאדינו הבינלאומי ערכנו בפארק ''גני יהושע'' בתל אביב, הפנינג מיוחד למשפחות שהגיעו עם ילדים. הגיעו 600 איש.

כלל הציבור הישראלי:

מגמה שנייה היא להגיע לכלל הציבור הישראלי ולא להישאר רק במעגל המצומצם של שוחרי לאדינו. אנו מעוניינים שכל הישראלים יכירו את התרבות שלנו. לכן הכנו מופע לאדינו במסגרת פסטיבל הבימה לשם הגיעו 900 איש.

תרבויות קהילתיות:

מטרה שלישית היא לטפח תרבויות של קהילות ספציפיות של דוברי לאדינו. לשם כך ארגנו סדרה של מפגשים המוקדשים בכל פעם לקהילה אחרת. לדוגמה: בולגריה, מקדוניה, יוגוסלביה לשעבר, צפון מרוקו, טורקיה. 

השנה ערכנו כנס מיוחד המוקדש לקהילת בני האנוסים, אלו צאצאי אנוסי ספרד שחזרו ליהדות בימינו. ביקרנו במכון לחקר האנוסים בנתניה.

קשרים עם קהילות ברחבי העולם:

מגמה רביעית להדק את הקשרים עם הקהילות הספרדיות-היהודיות ברחבי העולם. לשם כך, הקמנו את פרוייקט השדר"ים, שליחי הרשות. אלו פעילי לאדינו, כל אחד בקהילה שלו ברחבי העולם, והם פועלים לקידום תרבות הלאדינו. קיימנו כנס ראשון בירושלים אליו הגיעו 10 שדרי"ם.  

טיפוח פעילי לאדינו:

כמו בכל שנה ערכנו טקס הוקרה לפעילי לאדינו. השנה הוקדשה האות להוראת הלאדינו והענקנו אותה לד"ר ניבי גומל, המלמדת לאדינו באוניברסיטת בר אילן ולשרה ודניאל חלפון, המלמדים לאדינו בקהילה ב-7 ערים שונות.  

כמו כל שנה ערכנו מפגש ראשי חוגים, לגיבוש התעדכנות וקידום הפעילות. הפעם נפגשנו בבית מלון בהרצליה וערכנו סדנה שעסקה במשמעות ההתנדבות.   

טיפוח וקידום המחקר:

אנו מסייעים לטיפוח דור חדש של חוקרים. אנו מעניקים בכל שנה פרסים לסטודנטים מצטיינים. חידשנו שני פרסים נוספים :פרס מפעל חיים לפעילי לאדינו, שהוענק למשה שאול ומתילדה כהן-סראנו ופרס לחוקר צעיר.  השנה זכה בפרס ד"ר עמוס נוי מהאוניברסיטה העברית.

הפקנו את מסכת אבות בתרגום מחודש ללאדינו שהכינה פרופ' אורה שורצולד.

תמיכות:

כמו בכל שנה המשכנו לתמוך בפעילות של חוגי הלאדינו (15 חוגים) נוספו שני חוגים חדשים: חוג תל אביב יפו בראשות קובי זרקו וחוג לוד בראשות ברכה בכר.

המשכנו כמו בכל שנה לממן קורס לאדינו בכל אחת מן האוניברסיטאות בארץ. וכן אנו ממשיכים לתמוך בסדרת הרצאות לאדינו במכון סרוונטס.                              

וכמו בכל שנה הענקנו תמיכות שונות לפונים אלינו אם להוצאת ספרים, תקליטורים או מימוש פרוייקטים מיוחדים.

ומי יתן ונוכל להמשיך באותה תנופה גם להבא.

קאדה אנייו מיז'וראדו.

 

פרופ' תמר אלכסנדר

יו"ר הרשות

ינואר 2019

bottom of page